2013-05-28

15 of May 2013. 15 Мая 2013 года.



 There was a desire to pass a new route on the Southwest wall of the Everest, having begun from Base Camp.
To the middle of May the command has saved up sufficient acclimatisation. We had been ill on two times. But had a rest after high-altitude spending the night in a wood zone, having completely restored. The state of health was magnificent. The route condition, by our estimations, was very good, above an average.
At 02.00 o'clock in the morning on May, 15th, 2013 Alexey Bolotov and me left Base Camp. By 04.00 the two has risen to one of Nuptse’s crests by easy couloir around ice-fall system. Was coming the first sun light. The way passed on rocks a steepness about 45 degrees, and then easy slopes. On this shelf we recognized one rope - twisted «korean» which we took with ourselves laid. At the terrace end at 05.00 we have stopped for descent on abrupt 20-mt rocky wall.
Here have fixed the «korean» rope, that we have took from the traverse. Alexey Bolotov has begun movement by the first, using knot (UIAA). The cord strongly turned, thus, that its upper part was on three meters above a plate. This torsion has led to that on an excess the cord strongly rubbed about a rock. And after Bolotov has gone down ten metres, it has burst.
I have been occupied by that put on "harness". Has heard Alexey's shout, has seen a falling body - on depth about 30 meters it has disappeared behind turn rocky couloir. Then I have fixed other rope, have gone down with a drugstore in the bosom for all length of 45 meters. Bolotov has not found.
Having returned to the upper plate, I have begun descent to the basis of rocks where at 6.30 has found out Alexey's body. He was dead. The death has come instantly as a result of traumas after falling on distance about three hundred meters. I have continued descent in Base Camp where has arrived by 7.30 where has reported about happened on a firm management «Cho-Oyu trekking» and to the laysen-officer.
Bright memory to our friend and one of the strongest climbers. God bless your soul, Leshka.
-------------------------------------
 
-------------------------------------
Было желание пройти новый маршрут по Юго-Западной стене Эвереста, начав от Базового Лагеря.
К середине мая команда накопила достаточную акклиматизацию. Мы переболели по два раза ангинами. Зато отдыхали после высотных ночевок в зоне леса, полностью восстановившись. Самочувствие было великолепным. Состояние маршрута, по нашим оценкам, было очень хорошим, выше среднего.
В 02.00 часа ночи 15 мая 2013 года Алексей Болотов и я вышли из Базового Лагеря. К 04.00 двойка поднялась по осыпному кулуару на один из гребней Нупце южней системы ледопадов Кхумбу. Наступил рассвет. Дальнейший путь проходил по скалам крутизной около 45 градусов, а затем осыпной полке. На этой полке лежала чужая веревка – витая «корейка», которую мы взяли с собой. У конца террасы в 05.00 мы остановились для спуска по крутой двадцатиметровой стенке.
Здесь закрепили «корейскую» веревку, что мы собрали на полке. Алексей Болотов начал движение первым, используя узел (УИАА). Веревка сильно крутилась, при том, что ее верхний конец находился на три метра выше полки. Это кручение привело к тому, что на перегибе веревка сильно терлась о скалу. И после того, как Болотов спустился десяток метров, она лопнула.
Я был занят тем, что надевал «беседку». Услышал крик Алексея, увидел падающее тело – на глубине около 30 метров оно исчезло за поворотом скального кулуара. Тогда я закрепил на станции другую веревку, спустился с аптекой за пазухой на всю длину 45 метров. Болотова не нашел.
Вернувшись к началу веревки, я начал спуск к основанию скал, где в 6.30 обнаружил тело Алексея. Он был мертв. Смерть наступила мгновенно в результате травм после падения на расстояние около трехсот метров. Я продолжил спуск в Базовый Лагерь, куда прибыл к 7.30, где доложил о случившемся руководству фирмы «Чо-Ойю треккинг» и офицеру связи.
Светлая память нашему другу и одному из сильнейших альпинистов. Пусть земля тебе будет пухом, Лешка.

2013-05-19

BOLOTOV DEAD. БОЛОТОВ ПОГИБ.



On May, 15th, 2013 at 05.00 am Alexey Bolotov descended by rope. In a consequence of torn on the sharp rocky edge the cord has frayed. Bolotov has fallen in rocky couloir to depth about 300 meters. The death has come instantly.
Condolences to the family, for everybody who knew Alexey.
Today (16.05.2013) have removed from a slope Alexey's body. Damian Benegas who has voluntary incurred a management and participation in work has very strongly helped. With him and Lakhpa-sherpa have thrown on a slope under a wall. Flights were provided by pilot Maurizio Folini. I wish to tell Thanks for guys for fearlessness and selflessness! A body have packed, have then carried away a revolving object. And after a while could take away us in Base. By the evening Bolotov's body has been delivered in Katmandu. 
The huge gratitude to Simone Moro, solved questions of participation of «Fish-Tail» helicopter company.
Thanks for Igor Kuleshov and Ekaterina Goryshina, of Rojjal Mountajn Trevel incurred organizational questions in Katmandu.
Thanks to Sergey Dolgov the expedition sponsor support that the question with transportation from Nepal to Russia dares.
Thanks everybody who a word and business supports Lesha Bolotov's family by warm words and actions .
Denis
After that has passed two days. Many people have taken part in efforts. Set of affairs have been connected in one knot. On Sunday on May, 19th Alexey Bolotov's Body will be delivered to Moscow, therefrom - to Ekaterinburg. As Anna Piunova has written, the Shirokorechensky cemetery is co-ordinated by a place of funeral. There a monument to Salavat and Igor Bugachevskiy which remained on Makalu in 1997. Date of funeral will be solved later.
-------------------------------------------------------------
 

-------------------------------------------------------------
15 мая 2013 года в 05.00 Алексей Болотов осуществлял спуск по веревке. В следствии прокручивания на остром скальном ребре веревка перетерлась. Болотов упал по скальному кулуару на глубину около 300 метров. Смерть наступила мгновенно.
Соболезнования родным и близким, всем, кто знал Алексея.
Сегодня (16.05.2013) сняли со склона тело Алексея. Очень сильно помог Демьян Бенегас, добровольно взявший на себя руководство и участие в работе.  С ним и Лакпой-шерпом нас забросили на склон под стену. Полеты выполнял пилот Маурицио Фолини. Хочу сказать Спасибо ребятам за бесстрашие и самоотверженность! Тело упаковали, потом унесли вертушкой. А через некоторое время смогли забрать нас в Базу. К вечеру тело Болотова было доставлено в Катманду. 

Огромная благодарность Симоне Моро, решившему вопросы участия вертолетной компании Фиш-Тэйл.
Спасибо Игорю Кулешову и Екатерине Горышиной, от лица Ройял Моунтайн Трэвел взявшим на себя организационные вопросы в Катманду. 

Благодаря поддержке Сергея Долгова, спонсора экспедиции, вопрос с транспортировкой из Непала в Россию решается.
Спасибо всем, кто словом и делом поддерживает родных и близких Леши Болотова.
Денис
После того прошло два дня. Много людей приняли участие в хлопотах. Множество дел были связаны в один узел. В воскресенье 19 мая Тело Алексея Болотова будет доставлено в Москву, оттуда сразу же – в Екатеринбург. Как написала Анна Пиунова, Широкореченское кладбище согласовано местом похорон. Там памятник Салавату и Игорю Бугачевскому, которые остались на Макалу в 1997 году. Дата похорон будет решена позже.
Прощание с Алексеем. Тело Алексея Болотова поздно вечером 19 мая 2013 года при содействии Федерации Альпинизма России было доставлено в г.Екатеринбург. Сопроводительные обязанности взял на себя Александр Яковенко, встречу организовал Михаил Морозов. Прощальная панихида состоится 22 мая 2013 года с 10.00 до 11.30 в Культурном Центре "Урал" (улица Студенческая 3). Отпевание Алексея пройдет в 13.00 в церкви Широкореченского кладбища. Захоронение состоится на Широкореченском кладбище в 14.00 возле памятника С.Хабибуллину с И.Бугаческому. После этого в 16.00 в КЦ "Урал" (улица Студенческая 3) организован поминальный обед, на который приглашаются все желающие - друзья Алексея Болотова, альпинисты, любители гор.
С уважением, Федерация Альпинизма Свердловской Области 

2013-05-14

The different taste of life. Разный вкус жизни.



 At night on a moraine the sherpas boots knock. Long before arrival of morning when stars are most terribly shown from space heights, them it is audible near to Base camp. Rattle, rustle, cut sparks from this, that is not finished by hoofs of yaks. The transport artery along which are extended camp of expeditions, withdraws to bottom Khumbu ice-fall.

- What for so early leave? - Bolotov shrugged shoulders. - That in turn to be pushed?
- Not clearly, - I agreed. - Well sleep as the normal person! And start at a dawn …
- All the same, they will return to a heat through ice-fall are not in time.
Malt liquors left at two o'clock in the morning, and came back by a dinner. Then to have a rest before twilight, and earlier to lay down to sleep, again to stare in twilight of next morning. Alexey and I started to ice-fall much later. Then it became visible surrounding validity, «traffic» in ice-fall resolved - usually we caught up with them on the approach to the Second Camp.
For the morning after descent in heights of 8000 metres we have beheld sad activity on a helicopter platform. There accepted a sherpa’s body, the victim on Lhotse slope. After I saw sad eyes of Nepaleses, general silence… or on the contrary excessive talkativeness. Someone drank whisky, someone silently smoked, looking on Khumbu ice-fall and a bulk of the Everest rising over it. All of us THERE we will be… but it would be desirable to remove leaving term on «as it is possible further». And for this purpose it is necessary to supervise each step, to operate by ABC-book competently, to study at masters.
Years ago I studied in acclimatisation. Rest in a valley - a thing not from simple. The consciousness refuses to wait … because differently it is necessary to catch up. And is worse than it does not happen. Around scurry about trekkingers which have a simple and accurate purpose; yes not one! For the summit-push to eight-thausanders the had a rest groups go; everyone looks as a superman! On the Internet news about perfect ascensions continually flash; physiognomies on shots! Also starts to seem, that itself - it is deep behind a life board.
Then it is necessary to «include» the brains. And to consider. That… Day climbed from Base on 6600, the second day worked to 8000, then laid in tent, walked after district, then went downwards back to Base, and were dragged under heavy backpacks in village Deboche. Here now a little bit more clearly… it becomes visible, that for heavy work it was necessary five days. With which it is necessary to fill with high-grade rest.
- The life has gone right, - I have estimated, looking on the Everest rising for «Rivandell» lodge window. Because in a hand there was a cup of dairy tea. Even three funny days in wood also were coming. Under a window Sergey Bogomolov’s group gathered. They left downwards, went home after an ascension on Ajland-peak.
Can we amaze to 8000-meter peak as this! Trah-bah, and «in kings» for couple of weeks. By a new route. In the Alpine style … Or to forget about mountaineering?!
«Denis, - my wife Olga has written. - Every time forgot to tell… a currant Bush, that you have planted under a window, have got accustomed. Bees fly around. So it is lovely! In the summer even there will be berries. Come more soon! You will walk with the daughter under a currant, and I can to sleep enough».
Or forget just about sweet life, but to see the purpose only. To cut off any «anchors» that adhere to a normal life. Then the head does not perceive a kaleidoscope of paints around. After Height in the mornings you feel in a mouth ferruterous smack. The skin on fingers and the person bursts. You are broken. First pair of days the life does not deliver physical pleasure. After eight thousand meters the consciousness scatters between positive emotions for pleasure of stay in «a life zone», and negative sensations that presents own organism. It is necessary to consider simply days of rest, to be restored, kick itself.
And in some days …
- The life has gone right, - I have estimated, looking on the Everest rising behind a window. Finishing drinking tea. Because there was a chance of action. It was necessary to leave forest area. Everything, that lasted two months in Nepal, was a prelude. Also there was one attempt. One push. On the second possibility of time, similar, does not remain. But all has been made on «School», competently. That is … means, there is a chance.
If everything happened well, early in the morning on May, 15th Bolotov and I at light of small lamps we will leave Base camp. As sherpas, knocking boots on a moraine. Just only – to the other direction.
--------------------------------------------
 
--------------------------------------------
По ночам по морене стучат ботинки шерпов. Задолго до прихода утра, когда звезды наиболее жутко скалятся с космических высот, их слышно рядом с Базовым лагерем. Гремят, шуршат, высекают искры из того, что не добито копытами яков. Транспортная артерия, вдоль которой вытянуты лагеря экспедиций, уводит к подножию ледопада Кхумбу.
- Зачем так рано выходят? – пожимал плечами Болотов. – Чтобы в очереди толкаться?
- Непонятно, - соглашался я. – Ну выспись как человек! И стартуй на рассвете…
- Все равно, вернутся до жары через ледопад они не успевают.
Портеры уходили в два часа ночи, и возвращались к обеду. Чтобы потом отдыхать до сумерек, и раньше лечь спать, дабы снова таращить глазенки в полумраке следующего утра. Алексей и я стартовали в ледопад намного позже. Тогда становилось видно окружавшую действительность, «пробки» в ледопаде рассасывались – обычно мы догоняли их на подходе ко Второму Лагерю.
На утро после спуска в высоты 8000 метров мы узрели на вертолетной площадке грустную активность. Там принимали тело шерпа, погибшего на склоне Лхоцзе. После я видел грустные глаза непальцев, всеобщее молчание… либо наоборот излишнюю разговорчивость. Кто-то пил виски, кто-то молча курил, глядя на ледопад Кхумбу и поднимавшуюся над ним громаду Эвереста. Все мы ТАМ будем… но хочется отодвинуть срок ухода на «как можно дальше». А для этого надо контролировать каждый шаг, действовать азбучно грамотно, учиться у мастеров.
Когда-то я учился акклиматизации. Отдых в долине – вещь не из простых. Сознание отказывается ждать… потому что иначе придется догонять. А хуже этого не бывает. Вокруг снуют треккингеры, у которых есть простая и четкая цель; да не одна! На штурм восьмитысячников отправляются отдохнувшие группы; каждый выглядит орлом! В интернете то и дело мелькают новости о совершенных восхождениях; физиономии на кадрах! И начинает казаться, что сам – глубоко за бортом жизни.
Тогда остается «включать» мозги. И считать. Та-ак… День лезли из Базы на 6600, второй день работали до 8000, потом лежали в палатке, гуляли по округе, затем шли вниз обратно в Базу, и волочились под тяжелыми рюкзаками в деревню Дебоче. Вот теперь становится немножко понятней… Видно, что на тяжелую работу пришлось пять дней. Которые необходимо восполнить полноценным отдыхом.
- Жизнь удалась, - оценил я, глядя Эверест на поднимавшийся за окном гостиницы «Ривенделл». Потому что в руке была чашка молочного чая. И предстояли еще три дня балдежа в лесу. Под окном собиралась группа Сергея Богомолова. Они уходили вниз, отправлялись домой после восхождения на Айланд-пик.
Вот бы так и на восьмитысячник! Трах-бах, и «в дамках» за пару недель. Да по новому маршруту. Да в альпийском стиле… Или забыть об альпинизме?!
«Денис, - написала Ольга. – Все время забывала сказать… Куст смородины, что ты посадил под окном, прижился. Вокруг летают пчелы. Так мило! Летом даже будут ягоды. Приезжай скорей! Будешь гулять с дочерью под смородиной, а я высплюсь».
Или забыть мягкую жизнь, и лишь видеть цель. Отрезать любые «якоря», что привязывают к нормальной жизни. Тогда голова не воспринимает калейдоскоп красок вокруг. После Высоты по утрам чувствуешь во рту железистый привкус. Трескается кожа на пальцах и лице. Ты разбит. Первую пару суток жизнь не доставляет физической радости. После восьми тысяч метров сознание разлетается между положительными эмоциями от радости пребывания в «зоне жизни», и негативными ощущениями, что преподносит собственный организм. Надо просто считать дни отдыха, восстанавливаться, пинать себя.
А через несколько дней…
- Жизнь удалась, - оценил я, глядя на поднимавшийся за окном Эверест. Допивая чай. Потому что появился шанс на действие. Надо было уходить в Базовый лагерь. Все, что тянулось два месяца в Непале, было прелюдией. И осталась одна попытка. Один выход. На вторую возможность времени, похоже, не осталось. Но все было сделано по «Школе», грамотно. И значит… значит, есть шанс.
Если все будет хорошо, то рано утром 15 мая Болотов и я при свете фонариков покинем Базовый лагерь. Как шерпы, стуча ботинками по морене. Только – в другую сторону.

2013-05-08

Acclimatization is enough, but need rest. Акклиматизации довольно. Отдыха маловато.


On a crest of the Everest blew into the strongest wind. In tent standing up for by a stone it was possible to take cover from its force. But to forget - never. Hurricane like the old friend clapped on shoulders. Reminding: «you are on eight thousand guys!» In a head wandered nightmares. Arrivals were - mum do not indulge! That music somewhere will play, flashes behind a board of a scow at coast of Sakhalin. And flying fishes among tropical stars. To whom to tell - will not believe. But to do the movie it is possible.
It were specific enough sensations connected with my imagination. At other people, usually, acclimatisation, or its absence passes easier. As, for example, at Alexey Bolotov. In the extremely sick condition it has overcome final two hundreds meters to tent. But, having become hollow inside, has strictly noticed what to cough became less.
About twenty years ago around top of the Everest sunset paints were observed by the climber of the Ukrainian expedition Igor Svergun. After long heavy work on way linings on the Southwest wall, definitive step the command has chosen to Bonnigton line.
«Wished to pass accurately on a vertical. Possibilities seriously to be prepared for this route was not. And money has appeared only when we already долезли to Camp №3. For that moment when I have already fixed a cord for a wall, from capable there was a Gonchar, Pastukh and me. Nobody brought ropes, and thoughts to continue after a wall and the Alpine style has not arisen, since still worked at a command, and have moved ropes to the couloir. There already that that old flashed and we have three together got out on 8300. In the morning Vova and Vitia  have been compelled to bring down downwards.
 
I have hanged out pair of cords on snow regiments towards Southern top and have got. On a crest to get out has not dared since there was an abrupt snow, and darkness has covered. Gained height to the touch to the left under a crest while has definitively got stuck. In one place became so terribly, as downwards could not move. Stuck out till the morning in hope to meet a dawn and when has definitively died, has pulled hard on ice-axe and slip downwards. Fortunately, has solved the пут, ь and already in an emaciated condition has reached tent. The most interesting there has begun with spiritual transformation of the person. Me at last has reached, where I and where people, and that whistle from lungs amplifies with each minute. But in general has survived. How many I didn’t reached precisely I will tell, but in my opinion about 50 meters ».
Who remembers this expedition? To ask to tell? Vladimir Gonchar, the merry fellow and the joker from Elbrus valley… well did not know I in far 2006, that at you behind the back the SUCH! And on the Internet there is no information on THOSE times. Thus, that examining a wall of the Everest, at height about 7200 metres we with Bolotov saw yellow tent. Considering, that after expedition of 1992 THERE nobody was, it is necessary to believe, that it is the rests of camp of Ukrainians. And having read Igor Sverguna's memoirs, I feel, that аacclimatization nights spending on May, 05-07th will feel as s paradise.
Having gone through at height 8000 our two has fallen down couple of days in Base Camp. After the first sighs it became easier. And after the first (or the second?) five liters of the drunk water the life became fine and surprising. As even before sunrise Sergey Georgievich Bogomolov has called:
- Ciao Den! Where are you?
- About! Hello! We are in Base Camp, and you where?
Severe, slightly military Bogomolov voice, the person civil, but exact in all actions and acts, has found out conditions, and has reported on the plans:
- I finish my trekking. We are in Chukung, and go to the valley today.
- Yes Sergey Georgievich!? We’ll go down with Leha also!
- Means, we meet in Deboche at the evening.
- Yes, Sergey Georgievich!
So, with acclimatisation are happy. Yet very much … but it only begins rest! And to spend it it is necessary among rhododendrons, in village Deboche woods. Also there will be an interesting evening in the company of the old friend. Also we will eat some sweets, to wash down with their tasty coffee on porch Bakery in Thiangboche examining the Everest floating over the Khumbu valley. Not subject to all our wars and doubts, pleasures and alarms.
Is the May, 09th coming. Victory days, friends!
-----------------------------------
Sergey Bogomolov - russian mountaineer, has climbed 13 peaks over 8000 meters, living in Saratov town.
------------------------------------

На гребне Эвереста задувал сильнейший ветер. В стоявшей за камнем палатке можно было укрыться от его силы. Но забыть – никогда. Ураган подобно давнему другу хлопал по плечам. Напоминая: «ребята, вы на восьми тысячах!» В голове бродили кошмарики. Приходы были – мама не балуй! То музыка где-то заиграет, то вспышки за бортом плашкоута у берегов Сахалина. И летучие рыбы среди тропических звезд. Кому рассказать – не поверят. Зато кино снимать можно.
Это были довольно специфические ощущения, связанные с моим воображением. У других людей, обычно, акклиматизация, или ее отсутствие проходит легче. Как, к примеру, у Алексея Болотова. В крайне больном состоянии он преодолел заключительные две сотни метров до палатки. Но, ввалившись внутрь, строго заметил, что кашлять стал меньше.
Примерно двадцать лет назад в районе вершины Эвереста закатные краски наблюдал альпинист украинской экспедиции Игорь Свергун. После долгой тяжелой работы по прокладки пути по Юго-Западной стене, окончательным шагом команда выбрала линию Боннингтона.
«Хотели пройти чётко по вертикали. Возможности серьёзно подготовиться к этому маршруту не было. Да и деньги появились только когда мы уже долезли до Лагеря №3. На тот момент когда я уже закрепил верёвку за стену, из дееспособных остались Пастух, Гончар и я. Веревки никто не подносил, а мыслей продолжать по стене а альпийском стиле не возникло, т.к. всё ещё работали на команду, и перевесили верёвки в кулуар. Там уже что то старое, телепалось и мы втроём вылезли на 8300. Утром Вова и Витя были вынуждены валить вниз. Я развесил пару верёвок по снежным полкам в сторону Южной вершины и полез.
На гребень вылезти не решился т.к. был крутой снег, да и темнота накрыла. Набирал высоту на ощупь влево под гребнем, пока окончательно застрял. В одном месте стало так страшно, что и вниз не смог сдвинуться. Торчал до утра в надежде встретить рассвет, а когда окончательно околел, навалился на ледоруб и поскользил вниз. К счастью, разгадал свой пут,ь и уже в изможденном состоянии добрался до палатки. Там началось самое интересное с духовным преобразованием личности. До меня наконец-то дошло, где я и где люди, и что свист из лёгких усиливается с каждой минутой. Но в общем выжил. Сколько не долез точно не скажу, но по прикидам около 50 метров».
Кто помнит об этой экспедиции? Попросить бы рассказать? Володя Гончар, весельчак и балагур из Приэльбрусья… ну не знал я в далеком 2006, что у тебя за спиной ТАКОЕ! А в интернете нет информации о ТЕХ временах. При том, что разглядывая стену Эвереста, на высоте около 7200 метров мы с Болотовым видели желтую палатку. Учитывая, что после экспедиции 1992 года ТАМ никто не был, следует полагать, что это остатки лагеря украинцев. А прочитав воспоминания Игоря Свергуна, я чувствую, что акклиматизационные ночевки 05-07 мая покажутся раем.
Пережив пару дней на высоте 8000 наша двойка свалила в Базовый Лагерь. После первых вздохов стало легче. А после первых (или вторых?) пяти литров выпитой воды жизнь стала прекрасной и удивительной. Тем более, что еще до восхода солнца позвонил Сергей Георгиевич Богомолов:
- Ден, привет! Вы где?
- О! Здравствуйте! Мы-то  Базе, а Вы где?
Суровый, слегка военный голос Богомолова, человека гражданского, но точного во всех действиях и поступках, выяснил обстановку, и доложил о своих планах:
- Я заканчиваю треккинг. Мы в Чукунге, и сегодня отправляемся вниз.
- Да, Срегей Георгиевич!? Мы с Лехой тоже вниз!
- Значит, вечером встречаемся в Дебоче.
- Да, Сергей Георгиевич!
Итак, акклиматизацией довольны. Отдыхом пока не очень… но он только начинается! И провести его предстоит среди рододендронов, в лесах деревни Дебоче. И будет интересный вечер в компании давнего друга. И будем есть вкусняшки, запивать их вкусным кофе на крыльце Баккери в Тенгбоче, разглядывая Эверест, плывущий над долиной Кхумбу. Не подвластный всем нашим войнам и сомнениям, радостям и тревогам.
Наступает 09 Мая. С Днем Победы, друзья!

2013-05-03

khumbu wars. Военные действия разлива Кхумбу.


 1. Многие хотят и стараются подняться на Эверест, и все имеют на это равные права.
2. Правила Непала ЗАСТАВЛЯЮТ альпинистов пользоваться услугами шерпов (непальского персонала) для провески маршрута веревками – в ледопаде Кхумбу и на склоне Лхоцзе.

Ситуация,произошедшая с группой Симоне Моро, конечно же, не нова. Для меня она стала ожидаемым конфликтом, который должен был возникнуть на фоне давних «розовых» отношений. Поэтому, не желая выглядеть окончательной инстанцией, я только выражу свое личное отношение к произошедшему, и к причинам, лежавшим, по моему мнению, в основе ссоры. Для краткости изложения не стану приводить примеры, хоть все мои слова опираются на личный практический опыт.
Из нескольких лет, проведенных в экспедициях, я вынес твердое убеждение, что решать любой конфликт на маршруте с помощью силы – бесполезно. В конечном итоге недосказанность выльется в проблемы для обеих (всех) сторон. Разобраться, кто и как начал первым, кто «правее», а кто «виноватей» не получится.
С другой стороны, именно шерпы, как я видел, часто теряют самообладание, и первыми кидаются в драку, начинают агрессию, хватаются за оружие. Так происходило ВО ВСЕХ случаях, когда я становился свидетелем или участником противостояний между непальцами и лицами других национальностей.
Сознание западного человека, наоборот, отличается большей взвешенностью, поиском путей решения проблемы без физического взаимодействия. В этом плане Симоне Моро для меня стал учителем, потому что в ситуациях, где единственным выходом мне виделась «война», итальянец умудрялся находить решение, удовлетворявшее всех. Европейская толерантность и политкорректность Ули Штека тоже переходит всякие границы. В отношениях с людьми он крайне мягкий деликатный человек. Джон Гриффит – человек искусства, очень добро относился к шерпам, никогда ни с кем не конфликтовал в продолжение экспедиции.
К тому же, в толпе (группе) «местные» вообще теряют рамки приличий и осторожности. Безнаказанность, помноженная на уверенность в силах на «своей» территории, срывает последние ограничения. Это свойство, конечно, не только непальцев. При том, что у них всегда остается возможность продолжить конфликт, отомстить после – создать проблему в отношениях с другими «местными», своровать или испортить снаряжение, испоганить здоровье, настрой на восхождение, «накрысятничать» сотней мелких деталей.
Шерпы почему-то считают Эверест своей собственностью, забывая, что сами являются частью народа Непала. Эта выдуманная кастовость призвана поднять самооценку, позволяет им свысока смотреть на людей других национальностей, диктовать свои «неписанные» правила. Поэтому, большинству из них глубоко плевать на другие неписанные правила вроде гостеприимства, уважения мастерства, уважение старшего, стремление учиться новому и т.п.
В данном случае нужно сделать отступление, и упомянуть «меньшинство» (которое на самом деле пока является большинством, просто меньше контактирует с лицами других национальностей) из шерпов. Они с искренним уважением относятся к другим людям, соблюдают этикет, реальным теплом поддерживают упомянутые выше добрые «неписанные» законы. Можно отметить две категории. Это либо взрослые состоявшиеся люди,помнящие свою молодость, знающие цену денег, добытых тяжелым трудом. Либосовершенная молодежь, которую пока не допустили к кормушке, кого не развратила праздность и легкая нажива. На их совести доброе отношение к приезжим.
Все остальное пропитано деньгами. Именно о деньги, как ни парадоксально прозвучит, сломалась группа Моро-Штек-Гриффит. Потому что за спиной того сирдара, что начал конфликт, стояли бесчисленные доллары коммерческих групп клиентов, для которых провешивалась линия веревок. Именно это (вкупе с вышесказанным) дало возможность развить проблему, усугубить ее. Причем в ту яму, откуда вытащить ситуацию стало невозможным. Сотни псевдоальпинистов, которые заплатили деньги за дорогу к вершине Эвереста, стояли за сотней шерпов, возомнивших себя обиженными.
Это палка о двух концах. В сознании местного рабочего класса давно существует стереотип, что именно они и есть настоящие альпинисты. От милости которых зависят толпы коллекционеров, готовых платить деньги за возможность стать первым «…-анцем», «человеком с …», «человеком без …» «…-алистом», «… раз за … дней». Да пусть их! Но пока так происходит, всем этим псевдогероям придется быть в рабстве у хозяев положения, шерпов. И помнить о плевках и усмешках за спиной. При том, что в лицо будут улыбаться так широко, насколько позволяет банковский счет клиента. А не заплатит этот – пожалуйста! Всегда найдется другой, готовый раскошелиться.
Кроме того, в условиях наплыва на Эверест посетителей, квалификация работников катастрофически не дотягивает до нужного уровня. Коммерческим экспедициям приходится брать кого угодно за любые деньги. Поэтому и оказываются на ледопаде рискующие собой (и гибнущие в трещинах) непальцы. На маршруте впахивают не альпинисты, а едва научившиеся держать жюмар «работники». При том, что именно они считают себя вправе диктовать условия. И не дай Бог кому-то из этого отряда покажется, что на него косо поглядели, тогда на помощь обиженному сбегутся сотни таких же, мечтающих защитить свои псевдоправа и псевдообязанности. А за их спиной молчаливо и сурово будут стоять сотни псевдоальпинистов, для которых важным является сервис перильных веревок, установленных лагерей и кислородного оборудования.
Представьте ситуацию, что сирдар был бы хорошим горовосходителем, знающим цену настоящему маршруту, уважающим других людей. Он не паниковал бы на 35-градусном льду, был бы спокоен за своих работников. Тем более, используя уже готовую линию перил (провешенных Болотовым и мной) к Третьему лагерю. Тогда, видя реальных мастеров своего дела (Симоне, Ули, Джон), деликатно пересекающих линию веревок, он отнесся бы к этому спокойно и взвешенно. И ничего взрывоопасного не последовало бы. На склоне Лхоцзе практически нет камней, которыми можно было бы поранить нижеидущих. Группа Моро не занималась вырубанием ледовых линз; максимум, что они могли уронить – десятиграммовые осколки из-под зубьев кошек. А это совершенно безопасно на том рельефе, испещренном кавернами, трещинами, пятнами мягкого снега – дальше пяти метров ничего не сыпется.
Самое серьезное, что можно было сделать сирдару – постараться разобраться в произошедшем в Базе с руководством. Вместо этого человек, не соответствовавший своей должности, начал неадекватные действия, которые переросли в неправомерные. На помощь сбежались такие же не соответствовавшие высокому званию Хозяев Вершины мира отморозки – толпой на троих человек.
Детали той драки постепенно вырисовываются. К примеру, ясно, что вокруг стояли еще два десятка иностранцев-альпинистов. Практически все они лишь наблюдали, не вмешиваясь в происходившее. Право, будь ребята поактивней, и эту драку можно было замять без проблем. Избежать унижения друзей, постановки на колени, пинков и киданий камнями. Равно, как и дальнейших препирательств. Но только два человека попытались помочь команде Симоне Моро – Мелисса Арнот и Марти Шмидт. Они кидались перед нападавшими, получая пинки и затрещины, радуя шерпов разбитыми в кровь лицами.
В деревне Дебоче, где я восстанавливался после болезни, все знали, что я из команды Симоне Моро. Поэтому, не удивили злые взгляды портеров и гидов поутру после событий. А через два дня, подходя к Базовому лагерю, возле одной из палаток я встретил двух шерпов, которые самозабвенно мочились, выпятив гениталии в сторону группы иностранцев в пяти метрах, всем видом демонстрируя победителей. Мол, и что вы нам сделаете?! Одно слово – свиньи. Болотов, узнав, что я показал им неприличный жест, едва не поперхнулся. И долго убеждал быть тише воды, ниже травы.
Что там стало с сирдаром, заварившим всю эту кашу? Говорят, отстранили от дела, и отправили домой. Ну, наверняка еще сказали «ай-ай-ай». А через недельку, наверняка, он снова возникнет в работе, самоуверенный и амбициозный. Знаем мы эти тонкие «восточные» отношения между родственниками! Потому что работать кому-то надо. Большинство так называемых «шерпов» не умеют выполнять нормальную альпинистскую деятельность. Максимум, на что способны работники коммерческих фирм - ходить с жюмаром в кошках по ледопаду и склону Лхоцзе, перетаскивать кислородные баллоны и устанавливать палатки для клиентов. Зато понтов и гонора у всех – выше крыши!
Итог неутешительный. Ули Штек, травмированный физически и морально, уехал домой – веру в человечество и сумму в десятки тысяч евро ему уже никто не вернет. Схожая ситуация у Симоне Моро и Джона Гриффита. Чего-то красивого нового интересного на Эвересте лишился весь мир. Быдло, которое махало ножами и камнями в Лагере 2, получило полное удовлетворение чувства собственного достоинства. Они остались правы перед своими семьями, друзьями, согражданами и законом Непала. Им предстоит работать, кормить детей, питать экономику Непала, помогать людям Мира прикоснуться к обаянию Высочайшей вершины. И по провешенным ими перилам… да, конечно, пойдут сотни людей, заплативших деньги за бесспорное право подняться на вершину. Удачи, друзья, дерзайте навстречу собственному приключению!
Только не бросайте использованные кислородные баллоны на восточную стену Эвереста. Вдруг там лезет новый Карлос Булер в стремлении проложить путь в Неведомое. У него тоже есть на это право.
-------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------
1. Many people want and try to climb Everest and everybody has the equal rights for it.
2. The Rules of Nepal FORCE climbers to use sherpas (the Nepalese stuff) for fixation of ropes by a route - in Khumbu ice-fall and Lhotse slope also.

The situation which has occurred to Simone Moro’s group, certainly, is not new. For me it became the expected conflict which should arise against old «pink» relations. Therefore, not wishing to look definitive instance, I only will express the personal relation to an event, and to the reasons laying, in my opinion, at the heart of the conflict. For brevity a statement I will not begin to result examples though each of the given maxims leans against personal practical experience.
From the several years spent on expeditions, I have taken out firm belief what to solve any conflict on a route by means of force - is useless. Finally the innuendo will pour out in problems for both all) parties. To understand, who and as beginnings the first, who is «more to the right» and who was «guilty» will not turn out.
On the other hand, sherpas as I saw, often lose self-control, and the first rush in fight, begin aggression, catch at the weapon. So occurred IN ALL cases when I became the witness or the participant of oppositions between Nepaleses and persons of other nationalities.
The consciousness of the western person, on the contrary, differs bigger suspension, search of ways of the decision of a problem without physical interaction. In this plan Simone Moro for me became the teacher because there where a unique exit to me fight saw, the Italian managed to find the decision satisfying all. European tolerance and politcorrection of Ueli Steck passes any borders. In relations with people he is the softest delicate person. Same is possible to tell about artist John Griffit, during expedition he never get any confrontation with any people.
Besides, in crowd (group) the «local» in general lose frameworks of decencies and care. The impunity multiplied by confidence of forces in the «territory», breaks last restrictions. This property, of course, not only Nepaleses. Thus, that they always have possibility to continue the conflict, to revenge after - to create a problem in relations with others «local», to steal or spoil equipment, to spoil health, a spirit on an ascension, «to rat» in one hundred small details.
The Sherpas for some reason consider the Everest as the property, forgetting, that are a part of the people of Nepal. This invented the hi-cast level urged to lift a self-estimation, allows them to look haughtily at people of other nationalities, to dictate the «unwritten» rules. Therefore, to the majority of them deeply to spit on other unwritten rules like hospitality, respect of skill, to aspiration to study new, etc.
In this case it is necessary to make deviation, and to mention «minority» (which actually while is the majority simply less, contacts to persons of other nationalities) from sherpas. They with sincere respect concern other people, observe etiquette, real heat support the kind «unwritten» laws mentioned above. As a whole, it is possible to note two categories. It or the adult successfulmen remembering the youth, knowing the price of the money extracted by heavywork. Or perfect youth which yet have not admitted to a feeding trough who was corrupted with idleness and an easy money. On their conscience normal sides of system, that kind memory remain with visitors of Khumbu valley.
All the rest is impregnated by money. About money as it is paradoxical will sound, group Moro-Steck-Griffit had been broken. Because behind the back of that sirdar, that has begun the conflict, there were uncountable dollars of commercial groups of clients, for which the line of cords was fixing. It (together with the aforesaid) has given the chance to develop the conflict. And in that plane, whence to pull out a situation became impossible. Hundreds pseudo-climbers which have paid money for road to top of the Everest, stood up for in one hundred sherpas, got a false idea offended.
It is a stick about two ends. In consciousness sherpas for a long time already there is a stereotype what exactly they and are the present climbers. On which favour crowds of the collectors, ready to pay money for possibility to become the first «…-ner», «the person with …», «the person without …» «…-sual», «… times in … days» depend. Yes let them! But while so occurs, all these pseudo-heroes should be in slavery at masters of the situation, sherpas. And to suffer any spittles and smiles behind the back. Thus, that in the person will smile so widely, the bank account of the client how much allows. Instead of will pay this - please! Always there will be another, ready to fork up.
Besides, in the conditions of flow to the Everest visitors, qualification of workers catastrophically does not hold out to the necessary level. Commercial expeditions should take everybody for any money. Therefore also appear on ice-fall risking them-self (and perishing in cracks) Nepaleses. On a route are working not a climbers, but just hardly learnt to hold jumar «workers». Thus, what exactly they consider themselves have the right to dictate the rules. And don’t bless you to someone from this group will seem, that at it had slantwise a look, then to the aid of the offended hundreds same will run together, dreaming to protect the pseudo-rights and pseudo-duties. And behind their back there will be silently and severely hundreds pseudo-climbers for which service fixing ropes is important, established camps and oxygen equipment.
Amaze the situation please, that  would be the good climber knowing the condition of strong mountain route, respecting other people. It would not panic on 35-degree ice, would be quiet about his workers. Especially, using already ready line (that fixed Bolotov and me) to the Third camp. Then, seeing the real experts (Simone, Ueli, John), delicately crossing a rope line, he would concern it easy and correctly. And anything explosive would not follow. On slope Lhotse there are almost no stones with which it would be possible to wound somebody below. Group of Moro was not engaged in cutting out of ice lenses, a maximum, that they could drop - ten-gramme splinters from under teeths of crampons. And it is absolutely safe on that relief spotted with cavities, cracks, stains of soft snow - more than five meters nothing can fall.
Maximum that it was possible to do for sirdar - to try to understand an event in Base with a management. Instead the person mismatching the work, the beginnings inadequate actions which have outgrown in the wrongful. Same mismatching a high rank of Owners of Top of the world morons - crowd for three the person to the aid have run together.
Details of that fight gradually appear. For example, clearly, that around there were two more tens foreigners-climbers. Practically all of them only observed, not interfering with the occurring. The right, children be more active, and this fight could be hushed up without problems. To avoid humiliation of friends, statement on knees, kicks and stones. Equally, as well as the further altercations. But only two persons have tried to help Simone’s group - Melissa Arnot and Marti Schmidt. They rushed before attacking, receiving kicks and boxes on the ear, pleasing for sherpas the persons broken in blood.
In village Deboche where I was restored after illness, many people knew, that I am from Simone Moro expedition. Therefore, have not surprised malicious sights of malt liquors and guides in the morning after events. And in two days, approaching to Base camp, near one of tents I have met two sherpas which were selflessly wetted, having stuck out genitalsin in front of group the foreigners in five meters from, by all kind showing winners. A pier, also what you to us can do?! One word - pigs. Bolotov, having learnt, that I has shown them indecent gesture, cough from nervous. And long convinced me to be meek and mild.
What there became with sirdar, made all this porridge? Speak, have discharged of business, and have sent home. Well, for certain have still told "ah-ah-ah". And through a week, for certain, it again will arise in work, self-confident and arrogant. We know these thin «eastern» relations between relatives! Because to work to someone it is necessary. The majority so-called «sherpas» are not able to carry out normal climbing activity. A maximum, on what workers of business concerns with jumar and crampons on ice-fall are capable - to go and to Lhotse slope to carry oxygen bottles and to establish tents for clients. But honors and arrogance at all - above a roof!
Result unfavourable. Ueli Steck, injured physically and morally, has left home - in ten thousand euro already nobody will return belief in mankind and the sum to it. A similar situation at Simone Moro and John Griffit. Beautiful new interesting on the Everest all world has lost Something. The cattle which waved knifes and stones in Camp 2, was fully satisfied self-respect. They remained are right before the families, friends, fellow citizens and the law of Nepal. They should work, feed children, to feed economy of Nepal, to help people of the World to touch charm of the Highest top. And by fixed them ropes… yes the hundreds people who have paid money for the indisputable right to rise on top, of course, will go. Good luck, friends, dare towards to own adventure!
Just only do not throw empty oxygen cylinders to east face of the Everest. Suddenly the new Carlos Buler in aspiration to lay a way in Unknown there climbs. He also has his rights for this.